Zsíroskenyér recept:
A következő német recept a vajkrémek kifinomultságát a tepertőkrémek, s zsír rusztikusságával ötvözi. Érdekes zsíroskenyér, amely jóval több, mint a már kiolvasztott zsírral megkent, sózott, esetleg őrölt feketeborssal, és/vagy pirospaprikával meghintett, hagymával ékesített zsíroskenyereink, amihez a világnak ezen a részén többnyire bor társul. Az alábbi recept szerint készített zsíroskenyérhez leginkább sör illik.
- Hozzávalók:
- 500 g hasi zsírszalonna (bőr nélkül), friss, nyers
- 2 közepes méretű vöröshgyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 alma (Granny Smith, vagy hasonló)
- 2 szem boróka
- 1 szem szegfűszeg
- 1 csipet só, frissen őrölt fekete bors
- Barnakenyér
Elkészítése: A zsírszalonnát kis kockákra vágjuk és serpenyőben, közepes lángon kiolvasztjuk a zsírt. Amíg a szalonna kiolvad, tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát, s vágjuk őket finomra. Az almát hámozzuk meg, szeljük négyfelé, magozzuk ki, s vágjuk apró kockákra. A hagymát, fokhagymát, almát, borókabogyót, szegfűszeget adjuk az olvasztott zsírhoz, azonban csak kis részletekben, hogy a zsír ne habosodjon fel. Keverjük meg gyakran, amíg a hagyma halvány aranybarna nem lesz, majd a serpenyőt vegyük le a tűzhelyről, s zsírt csipetnyi sóval, frissen őrölt feketeborssal fűszerezzük. Tegyük cserépedénybe és hagyjuk lehűlni. A zsírral kenjük meg a kenyeret.